Geschiedenis

De rijke geschiedenis van De Oude Eik

Welkom bij tennis- en padelpark De Oude Eik, waar geschiedenis en sport samenkomen! Dit terrein heeft een rijke historie die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw, toen het diende als oefenterrein voor de gelegerde soldaten van de residentie. Later, tot 1911, was het in handen van niemand minder dan Prins Hendrik, broer van koning Willem III, die het gebruikte als jachtgebied.

In 1911 kocht de invloedrijke industrieel Anthony Kröller het landgoed Maaldrift. Je kent hem wellicht als de man achter het beroemde Kröller-Müller museum. Hoewel zijn oorspronkelijke plannen voor een huis en museum op Maaldrift niet doorgingen, zette Kröller een indrukwekkende stap in de luchtvaartgeschiedenis. 

In 1919 werd hij door de regering gevraagd om advies te geven over de toekomst van de luchtvaart. Kröller greep deze kans met beide handen aan en richtte KLM op, de luchtvaartmaatschappij die de wereld zou veroveren. Hij koos ervoor het vliegveld te vestigen op Maaldrift, strategisch gelegen tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Met uitstekende bereikbaarheid via trams en wegen, was Maaldrift de perfecte plek voor dit visionaire project.

Het vliegveld Maaldrift werd onder andere gebruikt door KLM en als noodvliegveld voor de Luchtvaartafdeling. De schelpencirkel met kruis is het middelpunt van het vliegterrein.

Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie

De verkeerstoren is bijna 100 jaar oud

In 1920 werd er een houten hangar gebouwd, gevolgd door de toevoeging van een iconische verkeerstoren. Deze toren staat vandaag de dag nog fier overeind op ons park en dient als bruisende hub voor tennisliefhebbers – onze eigen tennisshop.

Het park werd in de jaren ’20 het toneel van avontuurlijke proefvluchten van Britse vliegeniers naar Londen. Hoewel Maaldrift uiteindelijk te klein bleek voor de grote dromen van KLM, bleef de luchtvaart actief op het terrein; KLM organiseerde zomerse rondvluchten vanaf Maaldrift en in 1933 namen de Haagse en Leidse Zweefvlieg Club het terrein in gebruik.

Van vliegveld naar tennispark

In 1935 kreeg de hangar een hele andere functie en werd deze omgebouwd tot tennishal. In de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd en diende het leeggeplunderde gebouw als opslagplaats.

Het toenmalige “tennispark Wassenaar” zette na de oorlog de tennistraditie voort op het Maaldrift-terrein, maar helaas brandde de hangar 1963 tot de grond toe af. 

In 1969 namen Kees en Nelleke Kraall het park over, dat nu eigendom is van hun zoon, Johan Kraall. Toen ze het overnamen, telde de vereniging 70 leden. In de jaren zeventig beleefde tennis een enorme groei in Nederland en de familie Kraall wist hier slim op in te spelen. Binnen twee jaar groeide het ledenaantal explosief naar meer dan 600 leden! Tegelijk onderging het park een spectaculaire transformatie en werd het volledig gemoderniseerd naar een eigentijds park met 7 all-weather banen en 2 padel banen allen voorzien van verlichting.

Toch koesteren we nog enkele kenmerkende elementen van het oude vliegveld, zoals de iconische verkeerstoren die nu dienstdoet als tennisshop.

De Oude Eik

Het park ontleent zijn naam aan een legendarische eik die minstens een eeuw op het terrein pronkte. Helaas heeft de tand des tijds flink huisgehouden. Ongeveer 40 jaar geleden werd deze imposante boom getroffen door de bliksem en helaas werd de laatste klap uitgedeeld toen de kruin eraf waaide.

Het is fantastisch dat we elke dag nog steeds kunnen genieten van de schitterende eik op de hoek van baan 1. En er zijn ook nog meerdere volwassen eikenbomen op ons park die prachtig gedijen. Voor ons symboliseren deze bomen de groei en bloei van ons gezellige tennis- en padelpark!